Yoga

Hatha Yoga

De hatha yogalessen die bij Manawa yoga worden gegeven zijn geinspireerd door Saswitha Yoga. Kenmerkend voor Saswitha yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf de verbinding van lichaam en bewustzijn te ervaren. In elke oefening/houding zoek je naar het juiste evenwicht tussen kracht en ontspanning daarbij is de adem de dragende kracht. Tijdens de les is er een evenwichtige verdeling van staande-, zittende- en liggende yogahoudingen met daarnaast aandacht voor meditatie en ademoefeningen (pranayama). De houdingen worden in het algemeen eerst dynamisch uitgevoerd als voorbereiding op de statische houding. Door de aandacht te richten op je adem, ontstaat er een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Yin Yoga

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij je passief en langer in een zittende of liggende houding blijft. De spieren krijgen de kans om dieper te ontspannen, waardoor je op het dieper gelegen niveau in het lichaam werkt. Gewrichten en bindweefsel (fascia) worden gestimuleerd. Hierdoor ontstaat er ruimte en  ontspanningen op het gebied van de heupen, heiligbeen en (onder)rug.

Door het stimuleren van het fascia, werk je direct op de energiebanen/meridianen waardoor energetische blokkades kunnen worden opgelost. Yin Yoga verbetert de doorstroming van energie en levenskracht, stimuleert de organen, brengt balans en kalmeert de geest.

Het lang aan houden van de houding werkt verstillend en meditatief. Dit vraagt voor veel mensen wel even tijd, want die verstilling en daadwerkelijk voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Yin Yoga kan daarom ook heel (mentaal) uitdagend zijn.

Qi-Flow Yoga

Qi-Flow Yoga combineert rustgevende, vloeiende bewegingen vanuit o.a. de Qigong met (yin) yoga. Qi is de universele levensenergie, die overal is. In ons lichaam stroomt deze Qi (ook wel geschreven als Chi) door de meridianen. Door middel van onder andere strekkingen, beweging, tapping en ademoefeningen breng je deze stoom van levensenergie in balans.  Door de zachte en vloeiende bewegingen neem je de tijd om daadwerkelijk te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Ervaar en voel je eigen unieke lichaam.

Tijdens de lessen Yin/Qi-Flow Yoga beginnen we de les met Qi-Flow om vervolgens over te gaan naar de stille Yin Yoga houdingen. Zowel bij de Qi-Flow als bij de Yin Yoga breng je je bewustzijn bij het lichaam. Bewust en met aandacht omgaan met je lichaam beïnvloed niet alleen de Qi in het fysieke lichaam maar ook je geest. Beide yoga vormen zijn op hun eigen manier gericht om je Qi te versterken en vrij te laten stromen.

Myoyin

Myoyin is een combinatie van MyoFascial Release en Yin Yoga. Wat is MyoFascial? Myo, zijn de spieren en Fascia, het bindweefsel. Fascia is een soort verpakkingsmateriaal, wat we het fascianetwerk noemen. Dat fascianetwerk is een doorlopende structuur door het hele lichaam heen. Het is een complex, holistisch, zelfregulerend orgaan waar nog steeds elke dag nieuwe ontdekkingen over worden gedaan. Fascia kun je voorstellen als een zilverwit materiaal, die elke spier omringt en doordringt, elk bot bedekt, elk orgaan omgeeft en elke zenuw omhult. Fascia houdt alles gescheiden en houdt tegelijkertijd alles met elkaar verbonden.

MyoFascial Release (MFR) zijn massagetechnieken met als doel de spanning en eventuele pijn in het lichaam te verminderen, waardoor je lichaam vrij(er) kunt bewegen. Doormiddel van zachte druk of wrijving op het bindweefsel worden spierknopen verzacht. We noemen deze spierkopen ook wel triggerpoints.  Deze spierknopen zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar, als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof, een overgevoelige plek ontstaat. Door de zachte druk of wrijving wordt de bloed-, lymfe- en energiestroom verhoogt, de weefsels hydrateren en het zenuwstelsel kan zo ook tot rust worden gebracht.

Door de combinatie van MyoFascial Release en Yin Yoga versterken ze elkaar. Door middel van een bewuste adem en een bewuste focus op het aandachtsgebied bij het doen van Myoyin kan het zenuwstelsel een diep gevoel van ontlading en ontspanning vinden. Hierdoor zul je een nog diepere ontspanning ervaren.

MyoYin kan het fysieke, mentaal-emotionele en energetische lichaam diepgaand beïnvloeden en er voor zorgen dat de weefsels beter gehydrateerd worden, triggerpoints verzacht worden dat de weefsels soepel, flexibel en stabiel blijven. Alles kan er gaan stromen, zo ook de stroming van Qi (levenskracht). We gebruiken tijdens de les ballen en diverse soorten baltechnieken om het aandachtsgebied te masseren en voor te bereiden op de yin yoga-houding.

Yoga Nidra

Bij Yoga Nidra hoef je eigenlijk helemaal niets te doen, hoe fijn is dat! Tijdens Yoga Nidra lig je op je rug met je ogen gesloten en vervolgens luister je naar een Nidra sessie. Tijdens zo’n Nidra sessie word je volgens systematische manier tot ontspanning gebracht. Je zult een diepe ontspanning ervaren op zowel fysiek als emotioneel als energetisch niveau. Deze diepe ontspanning kalmeert het autonome zenuwstelsel en versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Eén sessie Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap!! Yoga Nidra is goed voor concentratie, geeft rust en het helpt je beter en dieper slapen.

Gentle Yoga

Gentle Yoga is een zachtere vorm van Hatha Yoga speciaal voor diegene die wat minder flexibel zijn en op een leeftijd zijn gekomen waarbij je wat rustiger aan wilt doen. Je bent nog mobiel genoeg, maar soms werkt het lichaam niet helemaal mee. Ik zou het 60+ yoga kunnen noemen of yoga voor ouderen, maar ik denk niet dat er een leeftijd aan te koppelen is. We zijn immers zo jong of oud als we ons voelen. De houdingen worden minder lang aangehouden dan bij de Hatha Yoga en voor houdingen die even niet op de grond zittend of staand mogelijk zijn kan een stoel of krukje worden gebruikt. Naast Hatha Yoga zitten er ook elementen van Yin Qi Flow in de les.